Att tänka på om du skall sälja eller köpa bostad!

Sälja bostad: Vi har under åren hjälpt flera personer och BRF att maximera värdet inför en försäljning. Av statistik kan vi enkelt se att de objekt som säljs absolut dyrast är de hus eller lägenheter som är totalt genomgångna och har exklusiv touch rakt igenom. Den andra är kategorin som fått bäst betalt är renoveringsobjekt. Många gånger har renoveringsobjekt gått dyrare än många likvärdiga objekt med en bättre standard. Vi tror att detta beror på ett lågt ingångspris och många intressenter som i sin tur skapar lite fartblindhet hos kunderna.

Så den enkla slutsatsen vi kan ge om ni skall sälja dyrt är att antingen gå igenom hela lägenheten eller huset. Behöver inte vara att man bygger om alla badrum, eller kök, men fräschar upp hela objektet och tittar på exempelvis målning av väggar, byte av spotlights, slipning av golv, byte av bänkskiva etc. Förutom förbättringar eller renovering av sin bostad för att maximera priset vid försäljning så skulle jag säga att möbler, inredning och ha städat samt val av mäklare är viktigt för att nå toppresultat.

Det andra alternativet är om man är nära den kategorin att marknadsföra boendet somrenoveringsobjekt med en famtida potential. Dock vill vi lägga in en liten brasklapp att renoveringsobjketen inte är riktigt lika heta som för något år sedan då även alla bygghemma program startade.

Köpa bostad – hus eller lägenhet: Idag är det nästan omöjligt att göra en bra affär kan vi tycka, framförallt finns inte längre de klipp på marknaden som man kunde höra för 10 år sedan. Självklart beror detta på utbud och efterfrågan, men till lika stor del möjligheten för alla på marknaden att jämföra priser och följa vad närmaste granne fått.

Dessutom skrivs det i varenda nyhetsexploatering om nya rekordpriser som inte heller de hjälper till med prisutvecklingen. Men några grundregler som tips som också kommer ha bäst utvecklingspotential rent ekonomiskt.

1: köp alltid rätt läge – det kommer alltid finnas kunder som vill bo på bra adresser, eller högt upp i huset. Allt går att sälja i en uppåtgående marknad men i det fall marknaden viker är de objekten på NB eller med dåligt läge som kommer vika först och då mer kraftigt.

2: Försök hitta de objket som ligger emellan renoveringsobjekt och topprenoveringar, de som kanske är renoverade för 10-15 år sedan som har ett likgiltigt kök, planlösning eller badrum som med relativt enkla medel kan fräschas upp eller ändras.

3: Potential – planändringar: Vi har massa uppdrag från kunder som frågor efter möjliga planändringar både i hus och lägenheter. Vi försöker alltid koppla samman önskade behov med en potentiall värdeökning mot insatt kapital. Man kan alltid säga att fler rum ger extra betalt och ex i Stockholms innerstad så kan ett rums skillnad göra ca 300-500.000 kr jämfört med likvärdigt objekt med ett rum mindre. Självklart förutsätter det att planlösning måste vara bra som helhet och att rummen innehåller exempelvis fönster. Många gör planändringar utan fönster och vi tror att det tvärtom bara drar ner förutsättningarna.

4: försök alltid få till en affär innan eller efter visning. Idag är det väldigt sällan det går, men försök. Det är alltid några säljare som måste sälja och ibland vill ta det säkra före det osäkra.

Bokonsulterna kommer utveckla och fördjupa oss i ovanstående ämne, då det är viktigt för alla som äger en bostad eller önska köpa eller byta en. Vad är exempelvis en bra planritning? Hur skall jag få till en lyxig touch till ett fördelaktigt pris? Hur skall jag renovera? Vilka materialval skall jag använda?

Mattias Hägglund, Partner Bokonsulterna

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *